Hvordan måles med en DEXA skanner

Bone scan (DEXA Scan)

Spesialist, URdr.med. Peter Schwarz & spesialist Connan S
Hvordan gjort diagnostisering av osteoporose?

Hoftebrudd og tilfeldighet i ryggen er karakteristisk frakturer for osteoporose. Sammenfall i ryggen kan oppdages av vanlige røntgen screening via legen. Bruker måling av benmasse i ulike deler av skjelettet, kan du forutsi nøyaktig risikoen for muligens. fremtidige brud. Det spiller ingen rolle i hvilken Ben du måle. Du burde bli målt benmasse i bein, hvor risikoen for frakturer grunn osteoporose er høyeste, og generelt anbefalt måling på bokryggen og hofte.

Den faktiske diagnose, osteoporose, utarbeidet av en omfattende medisinsk vurdering og kan ikke gjøres bare på grunnlag av en måling av bein masse.

Bein skanning av hofte og ryggraden

Bein skanning av hofte og rygg foregår på en såkalt hele-kroppen-skanner som vist på bildet. Personen undersøkes ligger på massasje bordet og en måleinstrument i liten arm som stikker ut øverst i skanneren kjører over kroppen uten å berøre personen.

Undersøkelsen er helt ufarlig og ikke knyttet til noen form for ubehag. Det tar 15-30 minutter avhengig av hvor mange plasser på kroppen som skal skannes, og avhengig av hvilket produkt skanneren brukes. Brukes til å studere en avansert x-ray teknikk, siden du kan måle forskjellen formen som en svak x-ray stråling i benvev og andre vev.

Teknisk, vi beregne av bein basert på forskjeller mellom 2 forskjellige røntgenstråler og skanner typen kalles en såkalt DEXA skanner. DEXA er en forkortelse for engelske "Dual energi x-ray Absorptiometry". X-ray stråling vi utsatt for er svært lave og ufarlig. Deretter en spesialist må vurdere resultatet, og deretter med stor sikkerhet kan se om du har osteoporose eller er i fare for å utvikle sykdommen.

Avsøking bein kalles også en DEXA Scan og brukes til å kontrollere for osteoporose

Specialet er knogleskørhed